Obecnie, bez względu na rodzaj restauracji do której udajemy się, lokale gastronomiczne zobowiązane są do udzielania szczegółowych informacji na temat składników występujących w poszczególnych daniach i produktach. Takie podejście do klienta wynika przede wszystkim z rosnącej świadomości związanej z wszelkiego rodzaju dolegliwościami trawiennymi, które spowodowane są trudnościami w trawieniu określonych elementów żywności lub reakcjami alergicznymi.

Produkty zawierającej gluten a skaza białkowa

źródło: pexels.com

Skazą białkową określa się ogólnie zaburzenia związane z przyswajaniem poszczególnych białek. W wielu przypadkach mówi się o problemach trawiennych, wynikających ze spożycia mleka krowiego lub ogólnie mleka ssaków. Nietolerancja na gluten dotyczy konkretnego typu białka, które najczęściej występuje w produktach na bazie pszenicy, żyta lub jęczmienia. Dlatego osoby cierpiące na tę dolegliwość niejednokrotnie nie mogą spożywać produktów mącznych, czy wypieków i potraw, w których wykorzystano mąki wcześniej wspomnianych zbóż. Z jednej strony ogranicza to ilość przyjmowanych pokarmów, z drugiej natomiast wymaga stosowania odpowiedniej diety, która pozwoli dostarczyć do organizmu niezbędnych elementów i składników odżywczych.

Rola białka w organizmie

Białka to jeden z najważniejszych elementów diety, dlatego zbilansowana i zdrowa dieta wymaga stosowania różnorodnych produktów, bogatych nie tylko w białka, ale również węglowodany, witaminy, minerały. Dodatkowo, świetnym sposobem na urozmaicenie diety jest wykorzystanie suplementów, zawierających ważne dla funkcjonowania organizmu, czy układu nerwowego związki i elementy, które często nie są przyswajane przez układ trawienny. Białka odpowiadają za tworzenie błony komórkowej oraz jej przepuszczalność. Dlatego wchodzą w skład wielu narządów i układów. Niedobór białek w diecie objawia się zaburzeniami w ich funkcjonowaniu, co może mieć poważne konsekwencje zdrowotne.

Jakie zboża stosować w diecie bezglutenowej?

źródło: pexels.com

Jak wiadomo różnego rodzaju mąki stanowią ważny element kuchni. Wiele z wykorzystywanych w polskiej kuchni przepisów, opartych jest na mące pszennej, która niestety zawiera gluten. Dlatego wykluczenie tego produktu z diety, ze względów zdrowotnych ale i kulinarnych, wymaga stosowania alternatywnych typów mąki. Co możemy stosować zamiast mąki pszennej? Świetnie sprawdzą się mąki i kasze z ryżu bądź kukurydzy, także kasza jaglana. W wielu sklepach coraz popularniejsze są również mieszanki mąk bezglutenowych. Przez ostatnie lata rynek produktów bezglutenowych rozwinął się mocno, z uwagi na dużą liczbę osób zmagających się z dolegliwościami trawiennymi. Warto pamiętać, że wiele produktów przetworzonych, jak wędliny i mięsa posiada na opakowaniu informację: „Uwaga – produkt może zawierać gluten”, nie jest to zasada, jednak producenci umieszczają tego typu informacje z uwagi na prawdopodobieństwo, jakie powstaje w trakcie przetwarzania tego rodzaju artykułów spożywczych. Spokojnie natomiast możemy spożywać świeże, nieprzetworzone mięsno, także surowe ryby, które następnie samodzielnie przyrządzimy. Także jajka mogą stanowić stały element naszej diety, ponieważ w ich składzie nie występuje gluten, stanowią natomiast doskonałe źródło białek. Podobnie produkty mleczne, jak mleko w kartonie, czy świeże mlekom, naturalne jogurty, sery żółte i białe, z jednej strony dostarczają do organizmu ważnych dla jego funkcjonowania białek, z drugiej natomiast są produktami zalecanymi do spożycia osobom, które cierpią na nietolerancję glutenu.

Odpowiednia dieta jako podstawa zdrowia

Swoją dietę możemy komponować samodzielnie. Wystarczy przykładać wiele uwagi do składu poszczególnych produktów oraz wyedukować się w zakresie produktów i potraw, w których występuje gluten. Z drugiej strony możemy również skonsultować się z dietetykiem, który pomoże nam ułożyć wartościową i bogatą w ważne dla zdrowia składniki. Dodatkowo, dzięki liście produktów i potraw, możemy samodzielnie modyfikować swoją dietę, wyszukując przepisy bezglutenowe, których jest coraz więcej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here