Niejednokrotnie można usłyszeć te dwa terminy w kontekście problemów trawiennych, w szczególności po spożyciu produktów mlecznych, czy bogatych w białko. Warto jednak zdać sobie sprawę z różnicy pomiędzy dolegliwościami układu trawiennego, co być może, ułatwi nam dostosowanie jadłospisu i przełoży się na lepsze samopoczucie oraz funkcjonowanie jelit. W szczególności rodzice, którzy zauważyli u swoich dzieci reakcje alergiczne lub biegunkę, czy wzdęcia po spożyciu posiłku bogatego w białko lub po wypiciu szklanki mleka lub zjedzenia płatków śniadaniowych, powinni być być świadomi, jakich produktów powinni unikać w jadłospisie swojej pociechy i dlaczego.
Alergia na biało mleka krowiego
No właśnie, należy rozróżnić dwie sytuacje. W przypadku pierwszym występuje reakcja alergiczna na spożyty pokarm, w tym przypadku na białko mleka krowiego, co objawia się dolegliwościami trawiennymi. Inaczej mają się sprawy, jeśli chodzi o przyswajanie konkretnych elementów, zwłaszcza laktozy, czyli dwucukru zawartego w mleku krowim. Cukry i białka stanowią dwie, różne grupy elementów odżywczych.
Laktoza – z czym to się je?

Laktoza jest dwucukrem, który zostaje wchłonięty do organizmu poprzez laktazy umieszczone na zakończeniu kosmków jelitowych. Są to elementy wyścielające całą długość jelita cienkiego. Ich zadanie jest proste – przyswajać elementy odżywcze. Cały proces zachodzi najczęściej za pośrednictwem enzymów. Bardziej złożone związki zostają rozbite na prostsze, co ułatwia ich wchłanianie i transport. Jeśli w procesie trawiennym zachodzi do zaburzeń, niektóre z elementów mogą „się nie przyjąć”. Zostają następnie przetransportowane do jelita grubego, gdzie ulegają rozbiciu na cukry proste. Nie jest to jednak proces naturalny, a efekt uboczny problemów z przyswajaniem laktozy, dlatego towarzyszą temu różne objawy, takie jak nudności, wzdęcia, zatwardzenia lub biegunki.
Niemal te same objawy – różne dolegliwości
Z własnego doświadczenia można stwierdzić, że układ trawienny ma bardzo proste, niemal sprawdzone sposoby, aby przekazać informację do ciała, że coś jest nie w porządku lub działa nie tak, jakby natura sobie tego życzyła. Niezależnie od rodzaju dolegliwości, częstymi symptomami problemów w układzie trawiennym są bóle brzucha, skurcze, nudności, również bóle głowy, dyskomfort psychiczny, uczucie przejedzenia, które utrzymuje się przed dłuższy czas, rzadka konsystencja kału, czy śluz w stolcu, problemy z wypróżnianiem. Na podstawie takiego zestawu ciężko tak naprawdę stwierdzić, co złego dzieje się z naszym ciałem. Stosowanie leków na objawy czasem może przynieść ulgę, ale nie oznacza, iż wyleczona została przyczyna tychże problemów. Jeśli doświadczamy ich regularnie bądź utrzymują się przez dłuższy czas najlepiej zasięgnąć rady specjalisty. Bardzo prawdopodobne, iż nadszedł czas na zmianę diety i baczniejsze przyglądanie się spożywanym produktom oraz ich składowi.
Alergia na białko krowie – koniec z mlekiem?

To oczywiste, że matka pragnie chronić swoje dziecko, a produkty szkodliwe traktuje jak zagrożenie dla jego zdrowia. W przypadku bardzo małych dzieci szacuje się, że tak naprawdę faktyczne objawy, jak wysypka, która występuje także przy okazji nietolerancji laktozy, pojawia się u około 0,5 do 1% niemowląt wykazujących reakcje alergiczne na białko. Jak wiemy podstawą zdrowia jest stosowanie diety zbilansowanej, bogatej w różnorodne białka, pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, także w cukry, witaminy i minerały. Ograniczenie lub całkowite wyłączenie poszczególnych produktów z diety dziecka powinno odbyć się po wcześniejszej konsultacji z alergologiem. Być może nie ma potrzeby wyłączania białka krowiego ze spożycia, wystarczy wyłącznie jego ograniczenie.
Zróżnicowana dieta – mocne kości, dobre samopoczucie
Dzieci i nastolatkowie wykazują ogromne zapotrzebowanie na elementy odżywcze. Wynika to ze wzrostu kości, czy zmian hormonalnych, jakie zachodzą w organizmie. Dlatego ich dieta powinna być bogata przede wszystkim w wartościowe i zdrowe produkty, które zapewnią organizmowi wszystkiego, co niezbędne do prawidłowego wzrostu.